Home   Dagelijks leven

Dagelijks leven

Wonen

Kermismensen noemen zich wel: ‘mensen van de reis’ omdat ze in het kermisseizoen van de ene plaats naar de andere reizen. In de Middeleeuwen reisden ze te voet of met een handkar. Wie meer geld verdiende gebruikte paard en wagen. Tegen het midden van de 19de eeuw reisden de meeste kermisfamilies met eenvoudige houten woonwagens. Tegenwoordig reizen kermisfamilies nog steeds rond in salonwagens en wonen een aantal families in de winter in een gewoon huis.

 

Naar school

In 1955 zijn de eerste Rijdende Scholen gebouwd. Een rijdende school is een vrachtwagen die ingericht is als school. De vrachtwagens zijn er in verschillende maten. Het onderwijs dat gegeven wordt is net als op een gewone school, maar steeds met wisselende kinderen en leerkrachten. In het kermisseizoen (van maart tot november) gaan kinderen naar de rijdende school. In de winter gaan ze naar een basisschool in hun vaste woonplaats, ook wel “winterschool” of “burgerschool “genoemd.

 

Op de kermis

Wat gebeurt er op de kermis? Wat doen kermiskinderen in hun vrije tijd? Net als ieder ander kind: buiten spelen, computeren, sporten, op bezoek bij vriendjes of familie. Maar……. er is wel een heel duidelijk verschil met burgerkinderen, deze spelen steeds in hun eigen buurtje met eigen vriendjes die daar wonen. Op de kermis is dit steeds anders en is het maar weer afwachten welke kinderen er komen of hoeveel. Vervelen is er niet bij, want op de kermis is altijd wel wat te beleven. Verder helpen kermiskinderen vaak hun ouders als het druk is op de kermis.